Авокадо, кремовий та ароматний, безумовно, один з ваших улюблених фруктів. Особливо тому, що, окрім смаку та ніжної текстури, він також дуже корисний для нашого здоров’я. Антиоксидант, природний пригнічувач апетиту, заряджає енергією… Список переваг авокадо довгий.
Цей фрукт багатий на мінерали , вітаміни та мікроелементи , які сприяють здоровому функціонуванню організму. Щоб насолодитися ним, додайте його сирим до салату або підсмажте на грилі на тості в духовці. Існує чотири різновиди авокадо: Еттінгер, Фуерте, Хасс і Рід. Пік сезону авокадо починається восени і триває до початку наступної весни. Процес дозрівання триває від п’яти до семи днів після того, як плід опаде з дерева авокадо. Ми розповімо вам детально про всі ці переваги для здоров’я.
Чи корисний авокадо для вашого здоров’я ?
Окрім того, що авокадо смачне для наших смакових рецепторів, воно також сприяє здоровому функціонуванню організму. Завдяки багатству мінералів, мікроелементів та вітамінів, цей фрукт є чудовим союзником для нашого благополуччя.
Авокадо – це фрукт чи овоч?
Хоча авокадо зазвичай їдять як овоч, насправді це плід дерева авокадо, родом з Мексики. Мексика досі є провідним світовим виробником авокадо. Однак авокадо, яке ми знаходимо у Франції, також походить, залежно від сезону, з Іспанії, Ізраїлю, Кенії чи Південної Африки.
Харчування: вітаміни, калій… Яка харчова цінність авокадо?
Авокадо, яке часто вважають занадто жирним, містить переважно мононенасичені жирні кислоти (МНЖК), також відомі як «хороші» жири. Ці жири містять омега-9, яка допомагає регулювати рівень холестерину в крові.
Ще одна перевага авокадо: високий вміст води. Авокадо, фрукт, що втамовує спрагу, містить близько 70 г води на 100 г. Цей фрукт також містить численні мінерали та значну кількість калію. Фосфор, магній та кальцій також присутні, але в менших кількостях.
Харчова цінність авокадо:
ліпіди: 20,6 г на 100 г
фосфор : 38 мг на 100 г
калій : 430 мг на 100 г
Вуглеводи: 0,3 г на 100 г
вітамін K1: 14,5 мкг на 100 г
вітамін B5: 1,07 мг на 100 г
вітамін B9 : 70,4 мкг на 100 г
Які переваги та користь для здоров’я авокадо?
Авокадо має багато переваг як для серцево-судинної системи, так і для мозку. Вони покращують енергію, стимулюють мозкову активність, а також діють як природний пригнічувач апетиту.
Мозок: вживання авокадо може захистити від нейродегенеративних захворювань
Згідно з дослідженням, опублікованим у Національній медичній бібліотеці у 2016 році, багатий на антиоксиданти вміст авокадо може зменшити окислювальний стрес в організмі. Зокрема, вітамін Е може запобігти прискоренню передчасного старіння клітин вільними радикалами.
Окислювальний стрес може спричинити значне пошкодження нейронів. Ці наслідки особливо характерні для деяких нейродегенеративних патологій, таких як бічний аміотрофічний склероз та хвороби Хантінгтона, Паркінсона та Альцгеймера .
Вживання авокадо забезпечує заряд енергії
Вітамін B5, що міститься в авокадо, має багато переваг: він сприяє енергетичному обміну, зменшує втому та підвищує інтелектуальну діяльність. Коли ви почуваєтеся трохи пригніченим, авокадо – ідеальний союзник для відновлення сил.
Авокадо може знизити ризик серцево-судинних захворювань
Завдяки багатству мононенасичених жирних кислот, і особливо омега-9, авокадо допомагає регулювати рівень холестерину в крові. Ці молекули також відіграють певну роль у запобіганні серцево-судинним захворюванням . Антиоксидантна сила вітаміну Е, що міститься в авокадо, також допомагає захищати тканини та сприяти здоровій роботі серця.
Які переваги калію в авокадо?
Калій міститься у великій кількості в авокадо. Цей мінерал позитивно впливає на нервову та м’язову системи. Ще одна перевага цього елемента: він допомагає підтримувати кров’яний тиск.
Авокадо: скільки в ньому калорій?
Авокадо містить приблизно 205 ккал на 100 г. Це значна кількість, але це не применшує якостей фрукта.
Харчування: Чи допомагає авокадо позбутися жиру на животі?
Незважаючи на високу калорійність, авокадо є природним пригнічувачем апетиту, згідно з дослідженням 2014 року, опублікованим у журналі The Nutrition Journal. За словами дослідників, вживання половини авокадо в обідню перерву може допомогти запобігти появі голоду вдень . Цей фрукт може зменшити голод на 40% протягом трьох годин після обіду.
Згідно з дослідженням, профінансованим Радою з авокадо Хасса та опублікованим у 2021 році в журналі «Журнал харчування», вживання одного авокадо на день також позитивно впливає на зменшення жиру на животі у жінок. «Хоча щоденне споживання авокадо не змінювало толерантність до глюкози, ми дізналися, що дієта, яка включає одне авокадо на день, впливає на те, як люди зберігають жир у організмі, корисним для їхнього здоров’я способом, але переваги спостерігалися переважно у жінок», – зазначає Найман Хан, професор кінезіології та охорони здоров’я в Іллінойсі та керівник дослідження.
Дієта: Чи робить авокадо вас товстим?
Хоча авокадо, безперечно, дуже корисний продукт з численними перевагами, він все ж таки дуже калорійний. Але якщо його вживати помірно, з ретельно підібраним гарніром та приправами, воно не призводить до повноти — зовсім навпаки.
Чи корисно їсти авокадо щодня?
Згідно з Національною програмою харчування та здоров’я, рекомендується вживати щонайменше п’ять порцій фруктів та овочів щодня. Одна порція еквівалентна щонайменше 80 г фруктів або овочів. Організація також рекомендує вживати сезонні продукти, щоб максимізувати їхню користь.
У 2017 році журнал Sheer Luxe провів опитування серед дієтологів щодо користі авокадо для здоров’я. Експерти зазначили, що вживання половини авокадо щодня не шкідливо для здоров’я. Але, як і з усіма продуктами, не рекомендується вживати занадто багато авокадо, оскільки воно все ще є висококалорійним фруктом. Тому дієтологи рекомендували дотримуватися збалансованого та різноманітного харчування, а також регулярно займатися фізичними вправами.