Чи можна їсти яйця, якщо у вас високий рівень холестерину? © SeventyFour
Деякі люди вважають, що яйця занадто багаті на жирні кислоти та калорії. Чи варто тому виключати їх зі свого раціону, якщо у вас високий рівень холестерину? На наші запитання відповідає доктор Жан-Мішель Лесерф, спеціаліст з ендокринології, захворювань обміну речовин та харчування.
Важливо звертати увагу на свій раціон, якщо у вас високий рівень холестерину. Одне з правил, якого слід дотримуватися, — максимально уникати шкідливого холестерину, що міститься в тваринних жирах, таких як жирне м’ясо, сир або вершкове масло . І пам’ятайте, що слід віддавати перевагу продуктам з низьким вмістом жиру, таким як йогурти та напівзнежирене молоко, а також рослинним оліям (наприклад, оливковій або горіховій). А як щодо споживання яєць? За словами експерта, « яйця не є жирною їжею». Пояснення.
Хороший і поганий холестерин: що це таке? Визначення та значення
Існує два типи холестерину : хороший і поганий, які відрізняються способом транспортування. Холестерин ЛПНЩ, або « поганий холестерин », відповідає за розподіл жирних кислот з печінки до всіх клітин, які життєво потребують їх.
Надлишок жирних кислот повертається в кров і транспортується до печінки або інших тканин за допомогою молекул холестерину, які називаються ЛПВЩ. Це відомо як « хороший холестерин ». Загальний холестерин складається з ЛПВЩ та ЛПНЩ, плюс 1/5 рівня тригліцеридів.
Який нормальний рівень холестерину ЛПНЩ та ЛПВЩ?
Загальний холестерин вважається меншим за 2 грами на літр, а холестерин ЛПНЩ – меншим за 1,6 грама на літр. Холестерин ЛПВЩ повинен бути більше 0,40 г/л, а тригліцериди менше 1,5 грама на літр.
Чи яйця занадто жирні?
Холестерин насправді може стати шкідливим, накопичуючись у крові та утворюючи жирові холестеринові відкладення на стінках артерій. Дієта є першим стовпом профілактики. Натхненна середземноморською дієтою, вона рекомендується всім, але особливо тим, хто стежить за рівнем холестерину. Яйця не слід виключати! Довгий час їх критикували за те, що вони містять занадто багато жирних кислот. Однак це помилкова думка.
« Яйце не є жирним продуктом. Жовток сам по собі містить трохи ліпідів, тобто 1,5 грама на 100 грамів, але яйце важить 50 грамів, включаючи приблизно 20 грамів жовтка. Його ліпіди складаються з насичених і ненасичених жирних кислот. Останні частково поліненасичені та частково залежать від раціону курки зі змінними пропорціями омега-6 та омега -3 жирних кислот , які є дуже біодоступними, оскільки вони знаходяться у формі фосфоліпідів та, меншою мірою, тригліцеридів », – пояснює доктор Жан-Мішель Лесерф, спеціаліст з ендокринології, метаболічних захворювань та харчування, автор книги «40 хибних уявлень про дієти» (ред. Quæ).
Яйця: скільки можна їсти на тиждень?
Тому люди з високим рівнем холестерину можуть їсти яйця, якщо вони дотримуються помірності. «Вам потрібно їсти їх багато, тобто 14 на тиждень, щоб загальний рівень холестерину трохи підвищився у деяких людей (з генетичних причин), але не у всіх. Тому люди з високим рівнем холестерину можуть їсти яйця без ризику , оскільки дослідження не показують зв’язку між харчовим холестерином та серцево-судинними захворюваннями, всупереч тому, що було сказано раніше. Це стосувалося лише тих, хто дуже багато споживав червоне м’ясо та ліпіди у Сполучених Штатах, але не споживав овочі та харчові волокна . З причин, які ще не з’ясовані, діабетики повинні дотримуватися помірності, як і люди з сімейною гіперхолестеринемією » , – додає доктор Лесерф.
Що стосується кількості яєць, які можна споживати на тиждень, все залежить від індивідуальних особливостей. «Люди без патологій можуть їсти одне яйце на день, як і люди з неспадковим холестерином. У випадку спадкового холестерину або діабету необхідно обмежитися 2-4 яйцями на тиждень » , – уточнює доктор Лесерф, який зазначає, що яйця мають багато поживних якостей. «Вони містять біодоступне залізо , жиророзчинні вітаміни, каротиноїди (лютеїн), високоякісні білки та омега-3 залежно від раціону курки. Їх споживання пов’язане зі зниженням ризику деменції», – додає він.