Подагра – поширене хронічне захворювання. Кожна сотня людина у Франції, переважно чоловіки, страждає від цього стану. Якщо ви страждаєте від цього захворювання, вам слід звертати увагу на те, що у вас на тарілці, щоб уникнути нападів подагри. Але що ж вам слід їсти? Дізнайтеся, яким продуктам віддавати перевагу, а яких слід уникати.
Помірний біль, поколювання , дискомфорт, обмежена рухливість у суглобі … Ці різні симптоми можуть свідчити про те, що ви страждаєте на подагру. Це хронічне захворювання , яке проявляється нападами подагри , спричинене наявністю надлишку сечової кислоти в крові . Коли її концентрація в крові збільшується, утворюються мікрокристали сечової кислоти, які відкладаються в суглобах та навколишніх тканинах. Це потім викликає запалення.
Напад подагри: надлишок сечової кислоти в крові
Підвищення рівня сечової кислоти в крові спричиняється кількома факторами: вживанням алкоголю та надмірним споживанням продуктів, багатих на жири та пурини. «Пурини розщеплюються та виводяться з сечею у вигляді сечової кислоти», – уточнює медичне страхування . Зрозуміло, що при подагрі слід звернути увагу на свій раціон, оскільки ви не можете їсти все, що хочете. Зниження ниркового виведення сечової кислоти через зміну ниркового фільтра також може
Напад подагри та дієта: остерігайтеся продуктів, багатих на пурини
При цьому запальному захворюванні суглобів не рекомендується вживати продукти, багаті на пурини, оскільки вони сприяють підвищенню рівня сечової кислоти в крові та, отже, нападам подагри.
Субпродукти
Згідно з даними Клубу гепато-гастроентерологічних практик та групової рефлексії (CREGG), рекомендується уникати субпродуктів, а саме солодкого хліба, нирок, печінки, мозку, рубця та язика. При подагрі також рекомендується не вживати ковбасу , червоне м’ясо та в’ялене або копчене м’ясо.
Жирна риба
Ще один продукт, який слід виключити з раціону: «м’ясні екстракти (такі як «KUB») та м’ясні бульйони », йдеться у звіті CREGG. Пацієнтам також слід уникати вживання жирної риби , а саме сардин, анчоусів, оселедця, форелі, коропа, щуки, лосося, вугра, скумбрії, тунця та тріски.
Подагра та дієта: сири, яких слід уникати
Університетські лікарні Женеви також рекомендують обмежити споживання ферментованих сирів , таких як камамбер, мон д’Ор або блакитний сир, а також морепродуктів , таких як креветки або краби.
Дієта: Сечова кислота не завжди є причиною нападів подагри!
«Деякі продукти можуть спровокувати напад подагри , навіть якщо вони самі не виробляють сечову кислоту, через складні механізми: певні продукти є специфічними для кожного пацієнта (шоколад, гриби, капуста, спаржа, щавель, шпинат, ревінь, сушений інжир тощо)», — вказує CREGG.
Артишок, шпинат, спаржа, щавель
Мало які овочі справді не рекомендуються при подагрі, але артишоки – найкраще.
Молочні та крохмалисті продукти: які продукти слід вибирати, якщо у вас подагра?
Згідно з даними Французької служби медичного страхування, при подагрі важливо дотримуватися збалансованого харчування . Лікарні Тулузи рекомендують вживати продукти, що знижують концентрацію сечової кислоти в крові. Пацієнтам на подагру слід вживати нежирні молочні продукти (знежирене молоко), оскільки вони сприяють виведенню сечової кислоти через нирки .
Щодо крохмалистих продуктів , можна їсти картоплю або тапіоку. Також можна їсти м’які сири, якщо ви страждаєте на це хронічне захворювання . Також рекомендується вибирати злаки, а саме пшеницю, рис або овес.
Які фрукти та овочі знижують рівень сечової кислоти?
Кажуть, що деякі фрукти мають здатність знижувати рівень сечової кислоти. Саме тому людям, які страждають на подагру, рекомендується запасатися вітаміном С. Для цього бажано їсти апельсини, вишні , ківі, грейпфрути, манго та полуницю. Однак, CREGG уточнює, що можна вживати «всі види свіжих фруктів та джемів» .
Що стосується овочів , ми надаємо перевагу зеленій квасолі, цибулі-порею, моркві, броколі, червоному перцю та кабачкам.
Білок: Яке м’ясо слід їсти при подагрі?
Університетські лікарні Женеви рекомендують вживати біле м’ясо, таке як курка або телятина, але в невеликих кількостях. Людям з подагрою також слід обирати білу рибу та яйця .
Подагра: які напої не рекомендуються?
У разі подагри необхідно зменшити споживання алкогольних напоїв . «Вкрай важливо припинити пити пиво, яке дуже багате на пурини, навіть якщо воно безалкогольне, та міцні алкогольні напої », – пояснює медичне страхування. Людям із подагрою також слід уникати вживання фруктових соків та солодких газованих напоїв , багатих на фруктозу, які сприяють підвищенню рівня сечової кислоти в крові. Хоча час від часу можна дозволити собі келих вина, це має бути зрідка.
Що можна пити при подагрі?
CREGG радить пацієнтам «пити багато води, або два літри на день, будь-якої води, включаючи водопровідну». Однак, там уточнюється, що перевага надається лужним мінеральним водам. Що стосується медичного страхування, то воно рекомендує пити каву, оскільки цей гарячий напій може знизити рівень сечової кислоти в крові.
Як знизити рівень сечової кислоти природним шляхом?
Як ми бачили, дієта відіграє ключову роль у запобіганні нападам подагри. Виключення алкоголю та продуктів, що сприяють підвищенню рівня сечової кислоти, у поєднанні з відповідними ліками, що називаються зниженням рівня сечової кислоти, та забезпеченням спокою ураженого суглоба можуть допомогти запобігти нападам та контролювати захворювання.
Джерела: Медичне страхування, Рефлексивний клуб гепато-гастроентерологічних практик та груп (CREGG), Університетські лікарні Женеви, лікарні Тулузи